A mentősöket egy földön fekvő férfihoz riasztották. A kórházba érve azonban rosszul állt a szénája

A központi segélyhívó telefonszámot azzal hívták fel, hogy egy ajkai szórakozóhelyen rosszul lett egy férfi. A helyszínre érkező mentősök a földön fekvő, és elmondása szerint mellkasi fájdalmaktól szenvedő férfit kórházba szállították.

Hirdetés

A java azonban még csak a kórházban következett! A férfi kivizsgálása még tartott, ám ő hirtelen felállt, és bevallotta, hogy valójában csak próbára akarta tenni a mentősöket, és csak megjátszotta az egészet.

A férfi nyilván úgy gondolta, hogy ez nagyon jó vicc, és majd büntetlenül elsétálhat. Azonban nem lett igaza… Tudni kell, hogy a valótlan bejelentést a törvény bünteti.

Hirdetés

2012. évi II. törvény a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről

175. § (1) Aki a hatóságnál vagy közfeladatot ellátó szervnél vészhelyzetről vagy rendzavarásról valótlan bejelentést tesz, szabálysértést követ el.

(2) Szabálysértés az is, ha a hamis bejelentés alapján a hatóság vagy a közfeladatot ellátó szerv szükségtelenül a bejelentésben megjelölt helyszínre vonul vagy egyéb intézkedésre kényszerül.

Így a férfi szabálysértési őrizetbe került, és ellene valótlan bejelentés szabálysértés miatt eljárást indítottak a rendőrök. A bírósági eljárást ilyenkor rendszerint gyorsított formában folytatják le, és ez most is így történt.

Bár a fenti eset óta már eltelt két hónap, de sajnos azóta is előfordultak olyan esetek, amikor a magyar mentősöknek valótlan bejelentés miatt kellett kiszállniuk.

Ne felejtsük el, hogy mind a segélyhívó vonalak felesleges terhelése, mind pedig az egészségügyi személyzet és infrastruktúra kapacitásának pazarlása az ellátásra, segítségre valóban rászoruló emberek életét, testi épségét veszélyezteti! Ezért a hatóság nyomatékosan kéri a lakosságot, hogy valótlan bejelentésekkel ne terheljék a segélyhívó vonalakat!

Különösen nem árt tekintetbe venni azt sem, hogy ilyen esetben a felmerülő költségeket a bejelentőnek kell viselnie!

Hirdetés

Egyetértesz? Akkor ne felejtsd el megosztani a cikket, hogy másokhoz is eljusson!

Forrás: police.hu

Hirdetés